Valpreventie

Een valpartij vindt op iedere leeftijd plaats en kan iedereen overkomen. Vaak gebeurd het zomaar, ineens valt u op de grond. Soms met een duidelijke oorzaak, maar vaak ook zonder directe aanleiding. Vaak kunnen mensen niet navertellen waarom de valpartij plaats vond.

Een val kan vervelende, directe en indirecte, gevolgen hebben. Onder direct verstaan we het opgelopen lichamelijke letsel, van klein letsel tot ernstig. Indirecte gevolgen kunnen zijn dat men bang is om te vallen, waardoor er steeds minder bewogen wordt. Mensen durven er niet meer op uit te gaan en komen in een sociaal isolement. Minder bewegen leidt tot krachtverlies en stijvere gewrichten, dit zorgt voor een verminderde balans. Door een verminderde balans wordt een val minder goed voorkomen en ontstaat er een vicieuze cirkel.

Om vallen te voorkomen of te leren vallen, is een valpreventietraining zeer zinvol. Sport-ID biedt daarom in oktober 2024 een valpreventietraining aan. 

valpreventie.jpg

Valpreventietrainingen

De valpreventietraining wordt verzorgd door een buurtsportcoach. Mensen die angst hebben om te vallen of graag handvaten willen om vallen op latere leeftijd te voorkomen, kunnen deelnemen aan deze training. Gedurende acht weken wordt er in groepsverband gewerkt aan bewustwording, kennis en vaardigheden rond het voorkomen van een val. Na de training van acht weken worden de deelnemers begeleid naar structureel beweegaanbod bij een lokale sportaanbieder.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de valpreventietraining? Neem dan contact op met buurtsportcoach Britt Nieuwenhave via britt.nieuwenhave@sport-id.nl of via 06-14634911.